"Yolculuğunuzu Baştan Şekillendiriyoruz, Her Detayda Mükemmellik!"
Nitrojen Hava
Nitrojen Gazı
Daha uzun ömürlü lastikler için nitrojenin avantajlarını keşfedin.
Modern yaşamda en sık tercih edilen ulaşım araçları olarak öne çıkan motorlu taşıtlar, güvenli ve konforlu bir yolculuğun sağlanması için birbiri ile etkileşim içerisinde çalışan pek çok parçadan oluşur.
Bu parçalar arasında son derece önemli bir yere sahip olan lastikler; aracın yol tutuşu, dengesi ve fren sistemi gibi alanlarını etkiler. Araçtan yüksek performans elde edilmesi için lastiklerin hava ve basınç seviyesinin belirli bir düzeyde olması önemlidir.
Şişirilebilen lastik türlerinde son yıllarda havanın yanı sıra nitrojen gazı da kullanılmaya başlanır. Havadan daha verimli bir yapıya sahip olan nitrojen gazı, sabit olması sayesinde lastiklerin basınç kaybını minimize eder. Lastikler, hava ile şişirilen lastiklere göre 4 kat daha yavaş iner.
Nitrojen gazı, kuru ve nemsiz yapıdan oluşur. moleküllerle reaksiyona girmeyen nitrojen nem, toz ve yağdan etkilenmeyen bir yapıdadır.
Nitrojen Gazı Nedir?
Hızla popüler hale gelen ve lastiklerde oldukça sık kullanılmaya başlanan nitrojen gazı nedir? Azot gazı olarak bilinen nitrojen gazı, hareketsiz bir gazdır. Tozdan yağdan, nemden etkilenmez. Isıya göre genleşmeyen yapısı ile sabit bir forma sahip olan nitrojen gazının molekülleri son derece yavaş hareket ettiği için basınç kaybını havaya göre daha az olur. Bu nedenle lastiklerin nitrojenle şişirilmesi daha verimlidir; Nitrojen gazıyla şişirilen bir lastiğin inmesi, hava ile yapılan şişirmeye göre 4 kat daha yavaştır.
Nitrojen gazı, kuru ve nemsiz yapıya sahip bir maddedir. Durağan molekülleri sayesinde farklı moleküllerle etkileşime girmeyen nitrojen gazı, sıkıştırılmış hava ve nitrojen moleküllerinden oluşur.
Durağan bir gaz olarak öne çıkan nitrojen oksitlenme, nem, yağ, su gibi pek çok zararlı oluşumun önüne geçer.
Nitrojen Gazı Ne İşe Yarar?
‘’Lastik nitrojen gazı ne işe yarar?’’ sorusu lastik dolumlarında nitrojen gazının tercih edilmesiyle beraber sıklıkla sorulur. Nitrojen gazı, lastiklerden ve araç kullanımından yüksek performans elde edilmesine olanak tanır.
Durağan moleküllerden oluşan nitrojen gazı, lastiklerin basınç seviyesini uzun süre sabit tutarak hava kaybını önler. Aracın ihtiyacı olan basınç ile zeminde hareket etmesini sağlayan nitrojen gazı, korozyonlara sebep olmayan özel yapısı ile araç parçalarını güvenle korur.
Araba Lastiğine Nitrojen Gazı Basılır mı?
Araç lastiklerinin ömrünü kısaltan bazı etkenler bulunur. Bu etkenler iç ve dış etkenler olarak iki kategoride incelenebilir. Çarpma, vurma, kaza, delme, kesme, aşınma gibi dış etkenler araç lastiklerinin kullanılmaz hale gelmesine neden olur.
Lastiklerin ömrünü kısaltan en önemli iç etken ise nemdir. Hava ile doldurulan lastiklerin içerisinde yüksek nem oranı bulunur. Nem, lastiklerin korozyonuna neden olarak farklı parçaları etkiler. Nitrojen gazında nem olmamasının yanı sıra bu gaz, nem oluşumuna engel olur. Bu sayede araç parçalarında ortaya çıkabilen problemlerin önüne geçilir.
Lastiklere nitrojen gazı basılması son derece doğru bir tercihtir. Havanın yarattığı zararlı etkileri önleyen nitrojen, basıncı uzun süre koruyarak güvenli ve sağlam bir yol tutuş sağlar. Gaz dolum aralıklarını da genişleterek tasarruf yapılmasına olanak tanır.
Doğal bir gaz türü olan nitrojen gazı, araç lastiklerinde kullanılarak sayısız avantaj sağlayabilir.
Lastiklere Nitrojen Gazı Nasıl Doldurulur?
Nitrojen gazı, lastiklerin uzun vadeli kullanımına imkan tanıyan özel bir madde olarak beğeni kazanır. Aşınmaları önlemesinin yanı sıra basıncı koruyan nitrojen, sağlam bir yol tutuş sağlar. Lastikler ve araç performansı için son derece faydalı olan nitrojen gazının doldurulma sürecinde takip edilmesi gereken bazı adımlar bulunur.
İlk adımda sibop kapakları yerinden çıkarılır. Doldurma işleminden önce lastiklerin içerisindeki havanın tamamen boşaltılması gerekir. Nitrojen gazı ile bir arada bulunmaması gereken hava, iki kez boşaltılarak riskler ortadan kaldırılır.
Nitrojen gazının bulunduğu özel tüpler ile lastikler doldurulur. Dolum işleminin tamamlanmasının ardından basınç oranı kontrol edilmelidir. Lastik basınç oranının ölçümü, lastikler soğukken yapılmalıdır. Sonucun doğru olması için bu aşama oldukça önemlidir.
Basınç seviyesinin gerekenden az veya fazla olması güvenli sürüşü engeller. Basınç oranları aracın içerisinden veya kullanma kılavuzundan öğrenilebilir.
Basınç oranının kontrol edilmesinin ardından sibop kapakları tekrar yerinde takılmalıdır. Kapakların hava kaçırmaması son derece önemlidir. Dolum işlemi tamamlandıktan sonra kontrol sürüşü yapılarak bütün lastiklerin eşit basınç oranına sahip olduğundan emin olunur.
Lastik basınç oranları ayda bir kez kontrol edilerek ihtiyaç duyulduğunda yeniden doldurulmalıdır. Uzun vadeli kullanım olanağı sağlayan nitrojen gazı, basınç oranını büyük ölçüde koruyarak sorunsuz bir kullanım süreci sağlar.
Nitrojen ile Şişirilmiş Lastiklerin Faydaları
Durağan yapıdaki nitrojen gazının pek çok farklı faydası bulunur. Aşınmayı ve zararı önleyerek yüksek performans ve güvenli kullanım olanağı sağlayan nitrojen gazı, araç lastiklerinde oldukça sık kullanılır.
Lastiklere nitrojen gazı faydaları arasında ilk sırada nitrojen gazının oksitlenmeye sebep olmaması yer alır. Havadaki su buharı, lastiğin iç kısmındaki çelik kuşakları ve kauçuk materyallerin oksitlenmesine neden olarak lastiklere zarar verebilir. Nitrojen gazı, lastiğin herhangi bir parçasına zarar vermeden yüksek performans elde edilmesine olanak tanır.
Havanın içerisinde yer alan yüksek orandaki oksijen, farklı moleküllerle reaksiyona girerek zaman içinde lastiğin inmesine neden olabilir. Durağan bir yapıya sahip olan nitrojen gazı ise diğer moleküllerden etkilenmez. Bu sayede lastiklerin inme hızı çok daha yavaş olur.
Nitrojen gazı, çevreye zarar vermeyen yapısı ile doğa dostu bir maddedir. Lastik çevresinde nem ve yağın bulunmasını önleyerek lastiklerin aşınma süresini uzatır.
Araç çalıştığında oksijen kısa süre içerisinde ısınarak frenleme sisteminin etkin çalışmasını önler. Nitrojen, ısınmayan bir yapıya sahiptir. Bu özel yapısı ile frenlerden yüksek verim alınmasına yardımcı olur. Böylece gerekli durumlarda ani fren yapılarak kaza riskleri önlenebilir.
Uzun süre aktif olan lastiklerin ısınması halinde genleşme meydana gelmez. Genleşmenin meydana gelmediği lastikler zemine daha sıkı tutunarak yol tutuş performansını artırır.
Hava içeren lastiklerde düzensiz hava basıncı meydana gelir. Düzensiz hava basıncı, lastiklerin aşınmasına sebep olur. Nitrojen gazı, düzensiz hava basıncını engelleyen yapısı ile lastiklerin uzun süre güvenle kullanılmasına yardımcı olur.
Hava ile şişirilen lastikler hızla inerek basıncını kaybeder. Basıncını kaybeden lastikler, yere gerekli basıncı uygulayamaz. Yüzey alanının artmasıyla beraber yakıt tüketimi artar. Nitrojen, lastik basıncını uzun süre koruyarak yakıt tüketiminin önüne geçer ve tasarruf edilmesine yardımcı olur.
Lastiklerin patlama ve aşınma riskini düşüren nitrojen gazı, etkin frenleme özelliği, iyi yol tutuş ve yüksek sürüş konforu sağlayarak keyifli bir yolculuk olanağı sunar.
Lastiğin içerisindeki basınç oranını uzun süre sabit tutan nitrojen gazı, lastiklerin kullanım süresini de artırarak bütçe ve vakit tasarrufu yaratır.
Nitrojenle Şişirilmiş Lastikler Daha Güvenlidir
Lastiğinizin patlama riskini azaltmak istiyorsanız, Yedi Oto basınçlı hava yerine nitrojeni tavsiye etmenizi önerir. Güvenliğiniz için, daha iyi yol tutuş, daha etkin frenleme ve daha yüksek sürüş konforu deneyimlersiniz.
Nitrojenle Şişirilmiş Lastiklerde Yakıt Tasarrufu
Uygun hava basıncında şişirilmiş bir lastik, daha düşük yuvarlanma direnci gösterir. Daha düşük yuvarlanma direnci de daha az yakıt tüketimi anlamına gelir. Lastik basıncı düştüğünde yuvarlanma direnci artacağı için, sürtünmeden dolayı yakıt tüketimi de artar.
Nitrojenle şişirilmiş lastiklerde basınç kaybı, hava ile şişirilmiş lastiklere göre 4 kat daha yavaştır. Bu da lastiklerinizi nitrojen gazı ile şişirdiğinizde, daha uzun süre doğru basınç değerinde seyahat edeceğiniz ve dolayısıyla daha az yakıt tüketeceğiniz anlamına gelir.
Nitrojenle Şişirilmiş Lastikler Daha Uzun Ömürlüdür
Basınçlı havaya oranla nitrojen gazı lastik içindeki basınç değerini daha uzun süre sabit tutar. Daha uzun süre sabit kalan lastik basıncı, lastiklerin erken aşınma riskini azaltır. Nitrojenle dolum, oksitlenmeyi de engelleyerek lastiğin içerisinde yer alan iskeletin, jantların ve supapların da kullanım süresini uzatır.
Gizlilik ve Güvenlik
Müşteri Hizmetleri
Yedi Oto Mamülleri © 2024 Her hakkı saklıdır.
Designed By UG Kare Bilişim